Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Άρθρο της Γερμανικής Εβδομαδιαίας εφημερίδας (www.zeit.de/) DIE ZEIT No 15 - 3/4/2014


Στις 12 Νοεμβρίου του 2013 (αφού είχε προηγηθεί σχετική συνεννόηση) με επισκέφθηκε στο γραφείο μου (Κορνάρου 1 & Ερμού, στον 5ο ορ., όπου έχει παραχωρηθεί χώρος 2-3 γραφείων για τις ανάγκες της Επιχειρησιακής Συντονιστικής Επιτροπής – ΕΣΕ και κυρίως της Υποστηρικτικής της Ομάδας ), ο κος Matthias Kruppa, δημοσιογράφος της Γερμανικής Εβδομαδιαίας εφημερίδας «DIE ZEIT»  (www.zeit.de/).

Στη συζήτηση με τον κο Kruppa είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τις προσπάθειες της Ελλάδας και ειδικότερα της ΕΣΕ, (ως Αναπληρωτής Συντονιστής της, που ήμουν τότε) για την απλοποίηση των διαδικασιών του Διασυνοριακού Εμπορίου και την υλοποίηση της στρατηγικής με βάση τον σχετικό Οδικό Χάρτη.  

https://drive.google.com/file/d/0B2-FyGnf96YNamR1SUw3aHh3SFU/edit?usp=sharing

Ο κος Kruppa δημοσίευσε σχετικό άρθρο στις 3 Απριλίου 2014 (DIE ZEIT No 15) με τίτλο «Οι διασώστες (ή «οι σωτήρες») από τις Βρυξέλλες (Die Retter aus Brüssel)». Παρ’όλο που περίμενα ότι το άρθρο θα επικεντρώνονταν ακριβώς στις προσπάθειες των στελεχών του Δημόσιου, αλλά και φορέων του Ιδιωτικού τομέα (που δουλεύουν από κοινού στα πλαίσια της ΕΣΕ και της υλοποίησης του Οδικού Χάρτη), εν τούτοις από μια αρχική ανάγνωση διαφαίνεται ότι ο αρθρογράφος μάλλον επέλεξε να πλέξει περισσότερο το εγκώμιο στελεχών της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα – TFGR (όπως φαίνεται και από τον τίτλο που προανέφερα), παρά να αναφερθεί εκτεταμένα στις προσπάθειες των στελεχών, ιδίως της Δημόσιας Διοίκησης που δουλεύουν κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες.  

Η ελληνική εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» έγινε λίγο πιο «συγκεκριμένη» και στο φύλο στις 5-6 Απριλίου 2014 αναδημοσίευσε στοιχεία του άρθρου του κου Kruppa με τίτλο «Η Γερμανίδα που κυνηγάε ιτην Ελληνική γραφειοκρατία» και που αναφέρεται στη συμμετοχή της κας Pauline  Weinzierl στην TFGR, στις προσπάθειες που καταβάλει η ίδια για την προσφορά τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση σχετικών δράσεων όπως αυτές του Οδικού Χάρτη της ΕΣΕ και τα προβλήματα που πολλές φορές αντιμετωπίζει τόσο η ίδια όσο και άλλα στελέχη της TFGR.


Δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο θετικά ή αρνητικά στο σχετικό άρθρο (όχι τουλάχιστον πριν έχω μια καλή μετάφρασή του), ούτε για τις αναφορές του σε μένα, αλλά ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’ όψη και την αναδημοσίευση στοιχείων του άρθρου από τα  «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ», θα ήθελα να επισημάνω τα εξής :

  • Η συνεργασία μου με την κα Pauline  Weinzier ήταν στα πλαίσια της παροχής τεχνικής βοήθειας  στην ΕΣΕ για την υλοποίηση των δράσεων του Οδικού Χάρτη, όπως ακριβώς και η συνεργασία στελεχών της TFGR με άλλα στελέχη του δημοσίου που εργάζονται – υπηρετούν στον τομέα αυτό.
  • Υπεύθυνος για την Εθνική Στρατηγική Εμπορίου ήταν ο Συντονιστής της ΕΣΕ κος Γρηγόρης Δημητριάδης, και που θα έπρεπε να αναφέρεται οπωσδήποτε ο σημαντικός ρόλος (γνωστός σε όλους) που έπαιξε από τη θέση αυτή.
  • Δεν αναφέρονται επίσης καθόλου τα στελέχη του Δημόσιου Τομέα που δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν πραγματικά «υπερβάλλοντας εαυτόν», όπως είναι ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Μαίρη Σαμπατάκου, ο Πάνος Παπδόπουλος, η Ράνια Παπαγεωργίου, ο Άγγελος Βούρβαχης, η Χρυσούλα Παπαδημητρίου, κά.


Ενδεχομένως –όπως ανέφερα- να επανέλθω στο θέμα αυτό σε νεότερη ανάρτηση.
Μπορείτε να δείτε εδώ το άρθρο της DIE ZEIT και εδώ το άρθρο από «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

WCO publishes global standards on e-commerce

On  10 July 2018 , the WCO published the  Framework of Standards on Cross-Border E-Commerce   as adopted at the end of June 2018 by th...