Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Αφιέρωμα στο θεσμό του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα - ΕΟΦ (Authorized Economic Operator-AEO), στο 6ο τεύχος (Μάιος 2014) του Ενημερωτικού Δελτίου της ΕΣΕ.



Κυκλοφόρησε το 6ο τεύχος (Μάιος 2014) του Ενημερωτικού Δελτίου της  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΕΣΕ. Το τεύχος αυτό είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο θεσμό του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα (Authorized Economic Operator-AEO).

https://drive.google.com/file/d/0B2-FyGnf96YNMDBaXzZWR0ZudDQ/edit?usp=sharing 
Ο θεσμός του Εξουσιοδοτημένου / Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα - ΕΟΦ αποτελεί έναν ευρωπαϊκό θεσμό με διεθνή αναγνώριση που ξεκίνησε με τις διατάξεις του Κανονισμού 648/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που τροποποίησε σχετικά τον Κανονισμό  (EΟΚ)2913/92 του Συμβουλίου, δηλ. τον ΚοινοτικόΤελωνειακό Κώδικα.



Ο θεσμός ΕΟΦ έχει ως στόχο την προ-αναγνώριση Οικονομικών Φορέων (όπως είναι συναλλασσόμενες επιχειρήσεις, μεταφορείς, ναυτιλιακές, εκτελωνιστές, κλπ) που εμπλέκονται στο διασυνοριακό εμπόριο και τις τελωνειακές διατυπώσεις, με σκοπό την  διευκόλυνση και ταχύτερη διεκπεραίωση των σχετικών διαδικασιών.

Οι Οικονομικοί Φορείς που θα  ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία και θα διαπιστευτούν ως Εγκεκριμένοι Οικονομικοί Φορείς, απολαμβάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης με πολλαπλά οικονομικά και θεσμικά οφέλη, όπως συνοπτικά παρατίθενται παρακάτω.

Γρήγορες Διαδικασίες

Στα προτερήματα που απολαμβάνει  κάθε επιχείρηση που αναγνωρίζεται ως ΕΟΦ περιλαμβάνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης ‘fast-track’ εξαγωγών, το οποίο συνεπάγεται επιτάχυνση των εμπορευματικών ροών, μείωση του διοικητικού κόστους,  και εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων.

Μείωση του ύψους των χρηματικών εγγυήσεων

Σημαντικό οικονομικό όφελος  με την μείωση των απαιτούμενων  εγγυήσεων, κατά 50% για την προσωρινή εναπόθεση, 50% στην τελωνειακή αποταμίευση και 30% στις φορολογικές αποθήκες για τους ΕΟΦ κατόχους πιστοποιητικού AEOS ή AEOF.

Άμεση αδειοδότηση και για Απλουστευμένες Διαδικασίες

Πρέπει να υπογραμμισθεί η σημαντική απλοποίηση που είναι πλέον γεγονός και για την Άδεια Απλουστευμένων Διαδικασιών, την οποία ο κάτοχος πιστοποιητικού ΕΟΦ αποκτά μόνο με μία απλή αίτηση.



Δείτε εδώ το 6ο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου της ΕΣΕ και εδώ το σχετικό συνοδευτικό φυλλάδιο για τους ΕΟΦ.  



Σύνδεσμοι για περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με το θεσμό ΕΟΦ

Επισκεφθείτε εδώ τις ιστοσελίδες στος ICISnet της ΓΔ Τελεωνείων & Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΓΔΤ&ΕΦΚ)


Βρείτε εδώ το σχετικό φυλλάδιο της  (ΓΔΤ&ΕΦΚ) του 2012

Επισκεφθείτε εδώ τις σχετικές σελίδες της Γενικής Δ/νσης Φορολογίας και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Βρείτε εδώ τις κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής του θεσμού ΕΟΦ της Γενικής Δ/νσης Φορολογίας και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Τέλος, στον παρακάτω σύνδεσμο της ΕΕ


μπορείτε να αναζητήσετε στοιχεία σχετικά με τις επιχειρήσεις – ΕΟΦ της ΕΕ, και επιλέγοντας την Ελλάδα ως χώρα –εκδότη του πιστοποιητικού ΕΟΦ, μπορείτε να δείτε τη λίστα με τις επιχειρήσεις που έχουν πιστοποιηθεί από τις Ελληνικές Αρχές.

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το σχετικό αρχείο excel με τη λίστα των ΕΟΦ από το σύνδεσμο της ΓΔΤ&ΕΦΚ :




Σεμινάριο

Για την αναλυτική παρουσίαση και συζήτηση σχετικά με τα οφέλη του θεσμού οι Επιχειρηματικοί Φορείς, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ΠανελλήνιοςΣύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), με την υποστήριξη της Eurobank και υπό την αιγίδα της Επιχειρησιακής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου προγραμματίζουν σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Ιουνίου, στο κτίριο Ιδρύματος Μποδοσάκη (Λ. Αμαλίας 20), Αθήνα.

WCO publishes global standards on e-commerce

On  10 July 2018 , the WCO published the  Framework of Standards on Cross-Border E-Commerce   as adopted at the end of June 2018 by th...