Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Κέρδισε δέκα θέσεις στο δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα - “Μετεξεταστέα” στην καινοτομία




[Αναδημοσίευση από το site του ΣΕΠΕ :http://www.sepe.gr/default.aspx?pid=34&la=1&artID=6563]

Σημαντικό έλλειμμα καινοτομίας εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται στην 109η θέση μεταξύ 144 χωρών ως προς την ικανότητά της να παράγει καινοτομία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διακρίνεται για το ικανό επιστημονικό δυναμικό της, καθώς καταλαμβάνει την 70η θέση ανάμεσα στις 144 χώρες ως προς την ποιότητα του ερευνητικού δυναμικού και την 4η ως προς τη διαθεσιμότητα επιστημόνων και ερευνητών.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων του Global Competitiveness Report 2014-2015 του World Economic Forum. Σύμφωνα με αυτά, η χώρα σκαρφάλωσε δέκα θέσεις σε σχέση με πέρσι στην κατάταξη του World Economic Forum και βρέθηκε το 2014 στην 81η (συγκεντρώνοντας 4,04 βαθμούς) από την 91η θέση το 2013 και την 96η το 2012.

http://www.sepe.gr/files/pdf/weforum_GCR2014-2015_Greece.pdf
Ωστόσο, παρά την εμφανή πρόοδο, που σχολιάζει άλλωστε και το World Economic Forum, τα ελλείμματα σε θέματα που σχετίζονται με την καινοτομία παραμένουν.
Από την έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και την επεξεργασία της, προκύπτουν άλλες δύο βασικές αδυναμίες της εγχώριας οικονομίας, καθώς η Ελλάδα συγκεντρώνει πολύ χαμηλές βαθμολογίες και αναφορικά με τις εταιρικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και με τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και ιδιωτικών φορέων στο R&D. Στον πρώτο επιμέρους δείκτη η χώρα καταλαμβάνει μόλις την 114η θέση - πολύ κοντά δηλαδή στη βάση της κατάταξης - ενώ στη δεύτερη βρίσκεται στην 111η.
Ωστόσο, συνολικά ως προς την καινοτομία η Ελλάδα κατατάσσεται από το World Economic Forum κάπου στη μέση της σχετικής κατάταξης και συγκεκριμένα στην 79η θέση μεταξύ 144 χωρών.
Επιπλέον, την ίδια στιγμή η Ελλάδα δείχνει να κερδίζει έδαφος σε θέματα που σχετίζονται με την “Τεχνολογική Ετοιμότητα” (Technological readiness), όπου η χώρα κατορθώνει να βρεθεί στην 39η θέση μεταξύ των 144 κρατών. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα νέων τεχνολογιών (Availability of latest technologies) η Ελλάδα βρίσκεται στην 61η θέση και στην 74η όσον αφορά την ενσωμάτωση των τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις.
Συστάσεις καινοτομίας
Όπως επισημαίνει το World Economic Forum στην έκθεση του, προκειμένου να στηριχτεί η δομική αλλαγή της ελληνικής οικονομίας, ώστε να κινηθεί προς πιο παραγωγικές και στηριγμένες στη γνώση δραστηριότητες, θα πρέπει να ενισχύσει την ικανότητα να παράγει καινοτομία. Αυτό απαιτεί βελτιώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος (111η), καθώς επίσης μεγαλύτερες επενδύσεις σε δραστηριότητες που παράγουν γνώση, όπως σε Έρευνα και Ανάπτυξη.
Τον κομβικό ρόλο της καινοτομίας, για τη συνολική βελτίωση της οικονομίας μιας χώρας, υπογραμμίζει το γεγονός ότι, για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, που περιλαμβάνονται μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών όσον αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους κατά το τελευταίο έτος, είχαν ισχυρότατες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα.
Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 3η θέση λόγω των καινοτόμων επιχειρήσεων και των ισχυρών ιδρυμάτων και μάλιστα, κατάφεραν να ξεπεράσουν τη Φινλανδία καθώς και τη Γερμανία, οι οποίες υποβαθμίστηκαν στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα. Οι βελτιώσεις στον τομέα της καινοτομίας ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ιαπωνία ανέβηκε τρεις θέσεις στη φετινή λίστα.
Προκλήσεις
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το World Economic Forum, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να συνεχίσει να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητά της. Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργία των θεσμών παραμένει αδύναμη, καθώς η Ελλάδα λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης (129η θέση), η χρηματοπιστωτική της αγορά (130η θέση) δεν έχει συνέλθει από την οικονομική κρίση, διατυπώνονται ανησυχίες για την ευρωστία των τραπεζών της (141η θέση), ενώ η πρόσβαση σε χρηματοδότηση (136η θέση) παραμένει ο πιο προβληματικός παράγοντας για το επιχειρείν στη χώρα.
http://www.sepe.gr/files/pdf/weforum_GCR2014-2015_Greece.pdf
Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας - Η Ελλάδα
Από την ανάλυση του Global Competitiveness Index για την Ελλάδα, προκύπτει ότι η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντικές επιδόσεις στους πυλώνες που σχετίζονται με την “Υγεία και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση” (41η θέση), αν και η χώρα έχασε έδαφος σε αυτόν τον πυλώνα, αφού ένα χρόνο νωρίτερα βρισκόταν στην 35η θέση. Οι επιδόσεις της Ελλάδας στον πυλώνα “Τεχνολογική Ετοιμότητα” παρέμειναν σταθερές, με τη χώρα να διατηρεί την 39η θέση, που είχε και στην προηγούμενη αξιολόγηση. Επίσης, θετικές επιδόσεις έχει να επιδείξει η Ελλάδα στον τομέα “Τριτοβάθμια Εκπαίδευση & Κατάρτιση” (41η θέση, όπως και έναν χρόνο νωρίτερα) και “Μέγεθος Αγοράς” (47η θέση από 49η σύμφωνα με το δείκτη Global Competitiveness Index 2013-2014.
Στον αντίποδα, στον πυλώνα “Μακροοικονομικό περιβάλλον” η Ελλάδα βρίσκεται στην 135η θέση μεταξύ των 144 χωρών, αν και αυτή η κατάταξη είναι πολύ βελτιωμένη με την περσινή έκθεση αξιολόγησης του World Economic Forum, οπότε η χώρα βρισκόταν στην προτελευταία 147η θέση. Πενιχρές είναι οι επιδόσεις στους τομείς “Οικονομική Ανάπτυξη της Αγοράς” (130η θέση), “Αποδοτικότητα Αγοράς Εργασίας” (118η θέση), “Θεσμικά Όργανα” (85η θέση), “Αποτελεσματικότητα Αγοράς Αγαθών” (85η θέση).
Προβληματικοί τομείς
Όπως προκύπτει από το Global Competitiveness Report 2014 - 2015, οι πιο προβληματικοί παράγοντες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η αναποτελεσματική κυβερνητική γραφειοκρατία, η πολιτική αστάθεια, οι φορολογικοί συντελεστές, η διαφθορά, οι περιοριστικοί θεσμοί εργασίας, η αδυναμία στην παραγωγή καινοτομίας, η ανεπαρκής παροχή υποδομών, η κυβερνητική αστάθεια και το ανεπαρκώς εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.
Η διεθνής κατάταξη
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελβετία πήρε την 1η θέση στη διεθνή κατάταξη, ενώ το “μαύρο πρόβατο” της λίστας, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση, είναι η Γουινέα. Στη 2η θέση βρέθηκε η Σιγκαπούρη, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, τη Φιλανδία και τη Γερμανία. Το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία, η Βρετανία και η Σουηδία συμπληρώνουν τον κατάλογο των 10 πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του πλανήτη.
http://www.sepe.gr/files/pdf/weforum_GCR2014-2015_Greece.pdf
The Global Competitiveness Report 2014 - 2015, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 9/2014 ©2014 World Economic Forum | Σε Μορφή [PDF]
© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 – 2014

WCO publishes global standards on e-commerce

On  10 July 2018 , the WCO published the  Framework of Standards on Cross-Border E-Commerce   as adopted at the end of June 2018 by th...