Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στις 19 Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία3 0,36 και κατατάσσεται -και πάλι όπως και πέρσι- στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Βέβαια, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο μόνο όσον αφορά όσον αφορά τη συνδεσιμότητα.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το 100% των ελληνικών νοικοκυριών έχουν πρόσβαση σε σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες, το 37 % δεν έχει ακόμη συνδρομή σε αυτές. Η Ελλάδα υστερεί από την πλευρά της ζήτησης, με χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων (μόνο το 59% είναι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου, ενώ το 33% δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο) και εμπιστοσύνης (οι περισσότεροι Έλληνες εξακολουθούν να μην πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ή ηλεκτρονικές συναλλαγές). Η κατάσταση αυτή αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.
Οι διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν βασική πρόκληση για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα είναι μεταξύ των τελευταίων στην ΕΕ. Ωστόσο, είναι θετικό ότι το 38% των χρηστών του διαδικτύου έχουν ανταλλάξει συμπληρωμένα έντυπα με τη δημόσια διοίκηση μέσω διαδικτύου.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα χωρών με χαμηλές -επιδόσεις, και οι επιδόσεις της είναι χαμηλότερες του μέσου όρου. (Σημειώνεται ότι η ομάδα χωρών με χαμηλές επιδόσεις περιλαμβάνει τις χώρες : Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία)
Ο δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI)
Ο δείκτης DESI είναι ένας σύνθετος δείκτης που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιολογεί την πρόοδο των χωρών της ΕΕ προς μια ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Η βαθμολογία του δείκτη DESI κυμαίνεται από το 0 έως1. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία τόσο καλύτερες είναι οι επιδόσεις της χώρας.
Ο δείκτης αυτός συναθροίζει μια σειρά σχετικών δεικτών διαρθρωμένων γύρω από 5 παραμέτρους:- συνδεσιμότητα,
- ανθρώπινο κεφάλαιο,
- χρήση του διαδικτύου,
- ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και
- ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον DESI θα βρείτε στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/digital-agenda-scoreboard
Το profile της Ελλάδας για το 2015 μπορείτε να το κατεβάσετε στο σύνδεσμο :
http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/dae/document.cfm?doc_id=8816